B O I L E R E

la cele mai mici preturi

Tipuri de boilere

Boilere INOX cu serpentina extractibila

 Capacitatea boilerului incepe de la 300 de litri si ajunge pana la 5.000 de litri

 Se monteaza pe pardoseala

Caracteristici:

*O singura serpentina

*Materiale de calitate inalta

*Materiale rezistente

*Anod magneziu

*Izolatie boiler poliuretan (rigid, flexibil, expandat – in functie de model)

*Material serpentina Inox

*Protectie impotriva coroziunii

*Serpentina extractibila

*Performante crescute

*Eficienta

*Se monteaza pe pardoseala

*Temperatura maxima de lucru 80 de grade Celsius

*Temperatura maxima serpentina 99 de grade Celsius

*Presiune maxima de lucru 8 bar

*Presiune maxima serpentina 12 bar

*Garantie 1 an

*Durata de viata mare

*Usor de montat si de pus in functiune

*Design compact, modern

*Modelele pana in 1000 litri (inclusiv) sunt dotate cu o izolatie boiler din poliuretan rigid, in timp ce modelele cu peste 1500 litri (inclusiv) sunt dotate cu o izolatie boiler din poliuretan flexibil.

Boilere instant

 Boilerele instant sunt concepute pentru a incalzi instantaneu apa pentru uz casnic

 Boilerele sunt dotate cu o unitate de incalzire secundara, care va ofera apa calda instant.

 Termostatul va spune boilerului atunci cand sistemul de incalzire va trebui sa porneasca. Apoi, pompa care este in interiorul cazanului va porni.
Exista un mic joc in conducta prin care apa va incepe sa treaca. Acest lucru este cunoscut sub numele de efectul de risc.
Acest lucru va crea o diferenta de presiune, care va face ca valva de gaz sa se deschida.

De aici, gazul va aprinde arzatorul principal. Schimbul de caldura tine o cantitate limitata de apa, care este incalzita rapid atunci cand porniti robinetul.
Aceasta circula in jurul cazanului prin schimbul de caldura. Daca apa se extinde, este absorbita de vasul inchis de expansiune.

Elementul termostatic se va extinde cand temperatura a ajuns la saizeci de grade Celsius.
Cand se intampla acest lucru, supapa de apa calda se va inchide iar supapa de incalzire se va deschide.
Acest lucru se intampla pentru a permite apei sa curga la sistemul de incalzire principal.

Boilere electrice

 Modelele de boilere electrice sunt foarte variate, incepand de la presiunea maxima de lucru si terminand cu performantele

Boilerele electrice reprezinta aparate destinate incalzirii si stocarii apei menajere, care pot fi instalate in locuinte particulare sau in locuri publice precum restaurante, cantine, deasupra sau sub chiuveta. Aceste aparate pot beneficia de o perioada de garantie cuprinsa intre trei si sapte ani pentru corp si intre doi si trei ani pentru componente. Temperatura poate fi controlata prin intermediul unui termostat bipolar, unele modele fiind prevazute si cu dispozitiv de siguranta.

Unele tipuri de boilere electrice sunt formate dintr-un rezervor interior emailat, pentru un plus de protectie impotriva coroziunii si pentru o mai buna rezistenta mecanica. Pot fi prevazute cu anod de magneziu supradimensionat si pot avea o supapa de siguranta in momentul in care lucreaza sub presiune. Capacitatea boilerului difera de la model la model.

Presiunea maxima de lucru poate fi mai ridicata sau mai scazuta si se masoara in unitatea de masura bar. In ceea ce priveste temperatura maxima de lucru, aceasta se masoara in grade Celsius si difera de la model la model. Aceste boilere electrice pot fi prevazute cu buton extern de reglare a temperaturii.

Aparatele dispun de cele mai multe ori de termoizolare cu spuma poliuretanica ecologica fara CFC. Au dimensiuni compacte si sunt prevazute cu functie anti-inghet. Puterea electrica variaza de la marca la marca. Tensiunea de alimentare este si ea diferita de la caz la caz. Consumul raportat la durata unei zile variaza in functie de caracteristicile boilerului, cum ar fi de exemplu capacitatea acestuia.

Unele boilere electrice sunt prevazute cu accesorii care au un rol major in buna functionare a aparatelor. De exemplu flansa asigura un acces usor la zona electrica a boilerului, astfel incat rezistenta electrica si anodul de magneziu pot inlocuite rapid in caz de defectiune. Mai intalnim intrerupatoare ON/OFF care sunt rezistente la umiditate si care nu pun in pericol utilizatorul.

Caracteristici generale:

*Materiale rezistente si de calitate

*Durabilitate

*Instalare usoara

*Tehnologie de ultima generatie

*Design atractiv, modern

*Anod magneziu

*Protectie anti-coroziune

*Izolatie termica

*Siguranta

Boilere termoelectrice

Care este principiul de functionare al unui boiler mixt ?

Presiunea apei de la robinet care provine din boiler se asigura de instalatia cu alimentare a apei din retea sau hidrofor. Atunci cand se deschide un robinet de apa calda la baie sau bucatarie, apa calda din boiler este impinsa cu presiune constanta de apa rece din retea, astfel se elimina in partea superioara a boilerului apa calda. In toata aceasta perioada apa rece ramanand in partea de jos a boilerului mixt .
Se recomanda folosirea unui circuit scurt pentrdistribuirea  apei calde cu scopul de a reduce pierderile de caldura pe traseu.

Boilere cu o serpentina fixa

 Boilerele de acest tip dispun de protectie anticoroziva, datorita anodul de magneziu din componenta rezervorului. Aceasta substanta este folosita pentru interiorul boilerului, acolo unde umiditatea excesiva ar putea crea probleme.

Anodul de magneziu se uzeaza insa, asa ca pentru o viata cat mai lunga a aparatului, este necesara o revizie tehnica periodica, facuta neaparat de specialisti apartinand service-ului de intretinere autorizat. Daca anodul de magneziu nu este inlocuit la o anumita perioada de timp, atunci interiorul boilerului se poate degrada in timp, lucru care duce la aparitia de defectiuni si la o calitate precara a apei calde menajere preparate.

 Atunci cand se incalzeste apa menajera, din gura de varsare a supapei de siguranta a boilerului va picura apa. Acest aspect nu trebuie considerat o defectiune, ci ceva normal. Gura de varsare va trebui sa fie lasata deschisa spre atmosfera. Pentru o buna functionare a boilerului, supapa reversibila de siguranta trebuie curatata in cazul in care este infundata, iar daca a aparut calcar ca urmare a unei folosiri indelungate, atunci acesta trebuie indepartat.

Boilere solare cu doua serpentine

 

Boilerele solare sunt create astfel incat sa fie utilizate in spatii inchise si incalzite, insa acestea nu pot  inlocui rolul pe care il are un incalzitor de apa instant. Boilerele pot fi prevazute cu unul sau doua schimbatoare de caldura sau aceasta piesa poate lipsi. In componenta unui boiler solar mai intalnim si doua flanse: una dintre ele se afla pe partea superioara a corpului pe care este fixata protectia anodica. Cea de-a doua flansa este asezata lateral, avand rolul de reviziune si de curatare a rezervorului de apa.

Boilerele solare sunt prevazute si cu un indicator al temperaturii, precum si cu detectoare de temperatura a apei in boiler. Aparatul poate fi prevazut si cu un incalzitor electric, cu o conducta de iesire, care este folosita pentru recircularea apei calde in instalatii.

 La instalare trebuie eliminate supapele reversibile de siguranta, deoarece acestea pot duce la aparitia de probleme pentru boiler. Atunci cand se doreste umplerea boilerului cu apa, trebuie deschis robinetul de apa calda al bateriei aflate la cea mai mare distanta si concomitent robinetul pentru alimentare cu apa rece apartinand instalatiei de apa. In ceea ce priveste golirea rezervorului, aceasta se face in felul urmator: se inchide robinetul de oprire aflat la intrarea apei reci, dupa care se deschide robinetul de apa calda pentru bateria aflata la cea mai mare distanta.

Boilere in pompa de caldura

Boilerele in pompa de caldura reprezinta instalatii care pot transfera caldura de la o sursa cu o temperatura mai mica unui element sau mediu care este caracterizat de o temperatura mai ridicata. Practic, aceste boilere folosesc energia electrica in acelasi mod in care o pompa hidraulica ridica cota apei de la o valoare mai joasa la una mai inalta.

Pentru o folosire indelungata a acestor boilere, este necesara detartrarea rezistentei la o distanta de aproximativ doi ani. Procesul de detartrare consta in indepartarea crustei de calcar, prin folosirea de acizi speciali, in asa fel incat sa nu fie afectat invelisul protector al rezistentei. De asemenea, trebuie inlocuit anodul de magneziu la fiecare doi ani, pentru o cat mai buna protectie impotriva coroziunii.

Mai trebuie realizate verificari periodice si la vaporizator, care se poate infunda din cauza prafului si a altor particule de murdarie. Vaporizatorul poate fi curatat dupa ce sunt indepartate cele patru suruburi de fixare a carterului frontal. Nici evacuatorul de condens nu trebuie lasat sa se infunde, deoarece aparatul va inregistra ulterior probleme si dificultati in functionare. Acelasi lucru se aplica si in cazul terminalelor externe ale conductelor de evacuare si aspiratie.

Locul in care va fi instalat boilerul trebuie sa fie protejat impotriva inghetului, iar temperatura din interiorul spatiului sa nu coboare sub 4 grade Celsius. Daca apa care este incarcata in boiler este una extrem de dura, aceasta trebuie tratata cu un agent de dedurizare special, care scade din duritatea apei si mareste gradul de protectie al aparatului. Astfel, ai parte de un boiler cu o viata mai indelungata.

Boilerele in pompa de caldura nu trebuie instalate in medii cu praf, cum ar fi pivnite sau mansarde. In cazul in care nu exista alte posibilitati de amplasare, atunci se impune instalarea de filtre speciale care sa opreasca diversele tipuri de poluanti. Daca acestea lipsesc, este posibil sa apara defectiuni, iar durata de existenta a boilerelor va fi mai scurta.

Boilerele in pompa de caldura sunt aparate ecologice, care nu afecteaza si nu polueaza mediul inconjurator. Statisticile arata ca aceste incalzitoare de apa consuma cu 70% mai putina energie fata de sistemele conventionale de preparare a apei calde menajere. Un alt avantaj major consta in faptul ca folosirea acestui tip de boilere asigura un aer superior calitativ: aerul evacuat din pompa de caldura este proaspat si dezumidificat.

Boilerele de acest tip pot inlocui cu succes incalzitoarele de apa electrice. Cel mai important aspect este reprezentat de faptul ca acest sistem de incalzire ajuta la economisirea de resurse si bani, atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung. In plus, sursa de energie folosita este una regenerabila. Nu se polueaza mediul, iar eficienta ramane maxima.

In ceea ce priveste directionarea aerului evacuat, acesta trebuie scos la exterior, pentru a se preveni racirea incaperii in care se afla amplasata pompa. In caz contrar, incaperea se raceste cu 2-4 grade Celsius. Aceste boilere sunt prevazute cu o programare flexibila. Utilizatorul poate alege momentul si temperatura de incalzire a apei menajere, in functie de preferinte sau necesitati.
 

Boilere pe lemne

Boilerele pe lemne asigura prepararea apei calde menajere cu ajutorul unui combustibil ecologic, care polueaza mult mai putin fata de boilerele care functioneaza pe baza de gaz. Acest tip de boilere sunt folosite in special de cei care au ca principala sursa de combustibil lemnul. Diversele modele sunt prevazute cu rezistenta electrica, pentru un plus de performanta si confort in utilizare.

Aceste boilere sunt astfel realizate incat sa permita o incarcare usoara cu lemne, iar rezultatele asigura o caldura de lunga durata. Aceste boilere sunt prevazute cu anod de magneziu, astfel incat sa fie evitata posibilitatea aparitiei de coroziune in timp.
 Boilerele pe lemne prevazute cu conexiuni electrice nu trebuie atinse cu parti umede ale corpului. Este interzis sa se traga de cablurile electrice sau sa expuneti aparatul agentilor atmosferici, precum ploaia sau soarele. De asemenea, nu se recomanda ca aparatul sa fie folosit de copii, iar orice tip de defectiune trebuie reparata doar de personal calificat in acest domeniu. In caz contrar, este pusa in pericol viata utilizatorului, dar si buna functionare a sistemului.
 Pentru o buna functionare a boilerelor pe lemne, este nevoie anual de operatii de intretinere. Acestea asigura si o eficienta pe termen lung a boilerului si functionarea la capacitate maxima, cu posibilitatea aparitiei de defectiuni redusa la minim. Utilizatorul trebuie sa inteleaga importanta verificarilor periodice, care sunt importante atat pentru longevitatea sistemului de incalzire a apei, cat si pentru siguranta celui care il foloseste.
 

Boilere pe gaz

Boilerele pe gaz asigura apa calda menajera la unele dintre cele mai scazute preturi atunci cand vine vorba de astfel de sisteme. In plus, aduc si un plus de confort in ceea ce priveste alimentarea cu combustibil, deoarece nu este nevoie de o incarcare manuala ca in cazul boilerelor pe lemne. Atat timp cat exista un sistem de furnizare a gazului, este nevoie doar de realizarea unei instalari corecte pentru o buna functionare a aparatului.

Inainte de instalare, trebuie sa se tina seama de cateva reguli, in asa fel incat sa se evite eventualele neplaceri si incidente. Boilerul pe gaz nu trebuie instalat deasupra unor surse de caldura precum un aragaz, un cuptor sau un radiator. Atunci cand este nevoie de o verificare a scurgerilor de gaze, folositi doar spuma de sapun sau solutii special realizate in acest sens. In nici un caz nu trebuie verificate scurgerile gazoase cu ajutorul unei flacari, deoarece poate aparea riscul de explozie!

In incaperea in care este instalat boilerul este necesara o buna aerisire in permanenta. De aceea, se recomanda ca acest sistem de incalzire al apei menajere sa fie instalat in bucatarie. De asemenea, camera in care este asezat trebuie sa fie destul de spatioasa. Boilerul nu trebuie pornit pana in momentul in care nu sunt incheiate toate operatiunile de instalare.

Robinetii de apa calda trebuie sa se inchida etans. In caz contrar, acestia vor picura si vor duce la risipa de apa, la un consum nejustificat de gaz si la marirea temperaturii apei din incalzitor, care poate dauna in timp bunei functionari a aparatului. Anual se recomanda curatarea conductelor de fum. In plus, trebuie verificat si cosul de fum, care nu trebuie sa fie blocat. Tipul boilerului trebuie sa corespunda tipului de gaz folosit. Daca nu exista o potrivire intre acestea, atunci adaptarea trebuie facuta doar de tehnicieni specializati.

In cazul in care simtiti miros de gaze, inchideti robinetul de alimentare cu gaz. Deschideti larg ferestrele si aerisiti bine camera. Nu aprindeti lumina si nu folositi nici un produs care ar putea da nastere unei flacari sau unei scantei. Abia dupa ce incaperea s-a aerisit bine puteti aprinde lumina. Anuntati in cel mai scurt timp posibil compania de gaz sau unitatea de service autorizata pentru aparatul dumneavoastra.

Boilere pe gaz cu tiraj fortat

Inainte de instalare trebuie verificat pentru ce tip de gaz este acesta realizat. In cazul in care tipul de gaz care este furnizat in locuinta ta difera de cel pe baza caruia functioneaza aparatul, atunci trebuie sa apelezi la un specialist autorizat care sa efectueze adaptarea necesara pentru a-l putea folosi. Dupa achizitia boilerului, este nevoie de un proiect de instalare care trebuie aprobat, in conformitate cu normele existente si cu regulamentele locale.

Boilerul trebuie ferit de inghet, de aceea temperatura din incaperea in care va fi instalat nu trebuie sa scada sub 4 grade Celsius. De asemenea, in respectivul spatiu nu trebuie sa existe vapori de acid. Boilerele trebuie protejate impotriva coroziunii, de aceea in interiorul lor sunt fixati anozi de magneziu. Anodul se descompune treptat, perioada in care da nastere unui curent slab care tine la distanta coroziunea electrochimica.

Anozii de magneziu trebuie inlocuiti la o anumita perioada de timp, deoarece durata lor de viata variaza in functie de calitatea apei care ajunge in boiler, cantitatea de apa consumata zilnic, uzura mecanica a sistemului, conditiile de functionare ale aparatului, tipul stratului interior si altele. Boilerul trebuie astfel instalat incat sa permita o inlocuite facila a anozilor atunci cand este nevoie.

Pentru un plus de eficienta, se recomanda ca atunci cand se realizeaza inlocuirea anozilor, sa se faca si o curatare interioara a vasului. Pentru rezultate eficiente, se recomanda ca acest lucru sa se faca cel putin o data pe an. In ceea ce priveste conducta de evacuare a gazelor arse, se recomanda ca aceasta sa fie scoasa la exterior in intregime. Nu trebuie insa montata direct pe fereastra sau intr-o gaura in perete.

Boilere tanc in tanc

Boilerele tanc in tanc prezinta o serie de avantaje, care garanteaza prepararea apei calde menajere intr-un regim igienic, confortabil si economic. Dispunerea de tip tanc in tanc asigura limitarea depunerilor de calcar de-a lungul utilizarii. Protectia la coroziune este mai buna, iar unele modele nu au nevoie de anod de magneziu. Astfel, nu mai sunt necesare cheltuieli suplimentare in ceea ce priveste schimbarea anozilor la o anumita perioada de timp.

Boilerele tanc in tanc beneficiaza de o izolare mai buna, care duce la reducerea pierderilor de caldura. Apa se raceste mai greu si astfel se economiseste energie atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. O suprafata de calitate superioara asigura igiena alimentara necesara in ceea ce priveste prepararea apei calde menajere. Intregul volum de apa are parte de o incalzire uniforma, deoarece suprafetele de schimb de caldura ajung pana la baza boilerului.

Atunci cand consumul de apa este mare si un singur boiler nu face fata, se pot monta mai multe boilere prin intermediul unor conducte colectoare, in baterii de boilere. Boilerele de acest tip se instaleaza usor si rapid, insa instalarea trebuie facuta doar de personal specializat. Doar un tehnician cu experienta sau o echipa de profesionisti iti poate garanta o buna functionare a aparatului.

Unele modele de boiler sunt prevazute cu posibilitatea de racordare la surse de energie alternative, care fie pot inlocui vechea sursa, fie vin in completarea ei. Boilerele tanc in tanc iti asigura apa calda menajera in orice moment al zilei sau al noptii, in cantitatea de care ai nevoie. Cele mai multe modele sunt economice, in asa fel incat sa iti asigure confortul dorit la cele mai avantajoase preturi.

Apa din boiler trebuie incalzita numai pana la temperatura de care este nevoie pentru uzul curent. Atunci cand apa menajera este incalzita peste acest prag, se ajunge la un consum inutil de energie si de asemenea, temperaturile mai mari de 60 de grade Celsius pot duce la depuneri majore de calcar. Daca vrei sa faci economii de apa, atunci poti opta pentru folosirea dusului in locul umplerii cazii de baie. De asemenea nu lasa robinetii sa picure, deoarece vei avea pierderi mari de apa, adunate de-a lungul timpului.

boilere pe abur

Boilerele pe abur reprezinta un sistem care combina apa si caldura pentru a da nastere aburului sub presiune care este utilizat in procesul de incalzire a locuintelor. Instalarea unui astfel de aparat trebuie facuta doar de personal specializat si nu de amatori si nici de proprietar. Aceste boilere lucreaza sub presiune, astfel ca trebuie foarte multa atentie atunci cand vine vorba de racordarile si de setarile necesare unei functionari corecte.

Boilerele pe abur sunt realizate din cateva componente cheie. Cel mai important este rezervorul, care este realizat din otel sau fier forjat. In el se afla apa care va fi transformata in aburi. Dedesubtul acestuia se afla un element de incalzire, care este alimentat de cele mai multe ori cu gaz, ulei sau combustibil fosil. In partea de sus se afla o valva de aburi – o deschizatura de mici dimensiuni, racordata la o conducta.

Cele mai multe boilere pe abur sunt prevazute si cu un cos de fum care are rolul de eliminare al excesului de caldura din sistem. In ceea ce priveste modul de functionare, procesul este unul destul de simplu. Elementul de incalzire este adus la o temperatura inalta. Apa din rezervor incepe sa fiarba si astfel se realizeaza transformarea lichidului in vapori. Aburii ajung intr-o zona goala a boilerului, unde se creeaza o zona de presiune.

Dupa ce presiunea atinge un anumit nivel, care variaza in functie de marimea boilerului, aburii sunt eliberati printr-o supapa, iesirea lord and nastere energiei necesare sistemului de incalzire. Unele boilere sunt astfel create incat sa duca mai rapid la punctul de fierbere, de evaporare si ulterior de eliberare a presiunii, pentru rezultate mai rapide si mai eficiente. Daca boilerul este de mai mari dimensiuni, si cantitatea de apa este mai mare si implicit presiunea este mai ridicata, dand nastere unei cantitati majore de energie.

Boilerele pe abur prezinta o serie de avantaje si pot genera o cantitate majora de energie, insa implica totodata numeroase riscuri. Combinatia dintre temperaturi ridicate si un mediu sub presiune poate duce la explozii si aparitia focului. Boilerele moderne sunt supravegheate prin sisteme computerizate, in asa fel incat sa nu apara incidente sau situatii de risc.

 

 

Cum alegi cel mai bun boiler

Pe piata exista o gama larga de boilere. Ele pot fi de tip clasic, cu acumulare, sau instant, fiecare tip beneficiind de avantaje specifice. Cele cu acumulare sunt tot mai performante, in timp ce aparatele instant sunt usor de montat si ocupa mai putin spatiu.

Incalzirea unei locuinte si a apei menajere reprezinta un confort de care nu ne-am putea lipsi in zilele noastre. De aceea, importanta ar trebui sa fie orientata asupra calitatii aparatelor termice achizitionate si nu asupra partii financiare. Referitor la sistemele de incalzire a apei, pretul lor variaza in functie de tip, marca, model, caracteristici si calitatea instalatiilor. Pentru a evita o achizitie neadecvata, cel mai bine este sa mergeti la cumparaturi bine informati. Apa poate fi incalzita cu ajutorul boilerelor, instantelor, pompelor de caldura sau indirect, cu ajutorul panourilor solare. De asemenea, este posibila incalzirea apei menajere prin sistemul de incalzire a caselor, respectiv centralele termice.

Boilerul potrivit

Apa din cazanul boilerului este incalzita cu ajutorul mai multor tipuri de combustibil. Astfel, anumite boilere functioneaza cu energie electrica, altele cu gaz, iar altele, pe baza de ulei sau propan. Avand marimi diferite, boilerul este preferat pentru incalzirea apei, peste tot in lume. La prepararea apei calde menajere prin boilere indirecte, caldura nu este cedata direct de combustibilul utilizat, ea este cedata prin intermediul unui cazan. Turul centralei de incalzire este legat la boiler, iar circulatia agentului termic intre cazan si boiler este realizata cu ajutorul pompei de circulatie pentru prepararea apei calde menajere. Caldura agentului termic este cedata apei rece din boiler prin serpentina boilerului. Vechile modele de boilere erau extrem de costisitoare. Astfel, pentru ca apa sa fie mereu incalzita in rezervor, se folosea mult combustibil, ceea ce ducea la risipa atunci cand nu era nevoie de apa calda. Noile modele, cele electrice, au eliminat acesta problema, introducand functia de “stand-by”. Cele mai noi boilere sunt dotate cu sisteme care ajuta la reducerea semnificativa a consumului de combustibil, prin pornirea incalzirii doar atunci cand e nevoie.

Tank in tank 
 Cele mai noi tipuri de boilere cu acumulare functioneaza pe principiul „tank in tank”, adica un sistem alcatuit dintr-un balon intern din otel inoxidabil in care este incalzita apa. Acest tip de boilere are ca avantaj puterea ridicata, atat ca debit de varf, cat si ca debit continuu, precum si reincalzirea apei sanitare intr-un timp extrem de scurt. 
Boilerele „tank in tank” au suprafata de transfer termic mai mare decat boilerele cu serpentina si suprafata de incalzire mult mai mare decat un boiler cu pereti dubli. Boilerul pe sistem “tank in tank” are temperatura apei uniforma in tot rezervorul, iar datorita micilor contractii, cauzate de variatiile de presiune, se impiedica aparitia calcarului.

Boilerele cu acumulare bivalenta reprezinta un alt sistem inovator in domeniu. Acestea sunt folosite pentru un consum sporit de apa calda, in cel mai scurt timp. Energia poate fi acumulata de la doua surse de caldura. Boilerele cu acumulare bivalenta sunt dotate cu una sau doua serpentine de suprafata mare, cu volum de pana la 1.000 de litri. 


Instantele

Aparatele de tip instant ocupa un spatiu redus si realizeaza o reducere de energie de pana la 30%. Aparatele instante nu au rezervor si incalzesc direct apa rece, electric sau cu ajutorul gazului, in timp ce aceasta trece prin aparat. Asigura un flux continuu de apa calda, dar presiunea este redusa. Nu este recomandata utilizarea apei calde la baie si la bucatarie in acelasi timp, tocmai pentru ca presiunea va fi prea redusa. De asemenea, e bine de stiut ca instanturile pe gaz tind sa incalzeasca o cantitate mai mare de apa decat cele pe energie electrica.

 Bine de stiut
- este recomandata achizitionarea unui boiler din otel inoxidabil, deoarece este mai rezistent la duritatea apei si are o durata de viata mai mare

- boilerele cu o suprafata mare de schimb termic asigura debite mari de apa calda

Timpi de incalzire a apei:

- Pentru modelele cu capacitati mici (intre 10 si 30 l), timpul de incalzire a apei (la o temperatura de 45°C) variaza intre 23 de minute – in cazul boilerelor cu o capacitate de 10 l – si 70 de minute, in cazul celor cu o capacitate de 30 l.

- La modelele de boilere cu capacitati medii (intre 40-100 l) timpul de incalzire al apei la o temperatura de 45°C variaza de la 2 h la 3 h si 50 minute.

- In cazul boilerelor electrice de pardoseala cu capacitati mari (intre 200 si 500 l), datorita volumului mare de apa, timpul de incalzire este mai indelungat. Astfel, pentru a atinge o temperatura de 45°C a apei, este nevoie de un timp cuprins intre 3 h si 45 minute si 5 h si 35 minute, in functie de capacitatea boilerului.